LEVERKUSEN (dpa-AFX) - Borussia Dortmund heeft de ongeslagen koploper Bayer Leverkusen weliswaar aan het wankelen gebracht, maar niet ten val gebracht. Het doelpunt van Victor Boniface in de 79e minuut van het 1:1 (0:1) gelijkspel van zondag behoedde Leverkusen voor hun eerste nederlaag in hun 20e wedstrijd van het seizoen en zorgde ervoor dat hun voorsprong van tien punten op runners-up Dortmund intact bleef. Hierdoor blijven de Werkself de belangrijkste rivalen in de titelrace naar seriekampioen FC Bayern München, die nu drie punten minder hebben na hun afgelaste wedstrijd tegen Union Berlin. Bayer liet echter voor het eerst in 14 opeenvolgende competitieduels punten liggen.

De Noorse full-back Julian Ryerson (5) had Dortmund al vroeg op voorsprong gezet, vijf dagen na hun 3-1 overwinning in de Champions League op de Italiaanse reuzen AC Milan. Het defensieve bolwerk van BVB, opnieuw georganiseerd door de uitblinkende Mats Hummels, hield 74 minuten stand voordat Boniface scoorde. De volgende cruciale wedstrijden van BVB zijn echter in de beker bij verrassingsteam Stuttgart en in het kampioenschap tegen bekerwinnaar RB Leipzig.

Beide ploegen gingen de wedstrijd in met een duidelijk plan en na minder dan vijf minuten werd de rolverdeling nog duidelijker. Nadat BVB de bal lange tijd in de eigen gelederen had gehad en twee aanvalspogingen had afgebroken, speelde Marco Reus de doorsteekpass, Niclas Füllkrug zorgde voor de opruiming en Ryerson gaf Lukas Hradecky geen kans. Leverkusen stond thuis voor het eerst dit seizoen achter.

En vanaf dat moment was het spel duidelijk. BVB stond ongewoon diep, maar werd door Hummels gedisciplineerd georganiseerd en sloot de ruimtes goed af met het defensieve vertrouwen uit de overwinning op Milan. Leverkusen, dat op wedstrijddag 13 voor de negende keer met dezelfde basiself speelde, probeerde gaten te vinden met veel balbezit en constante zijwaartse bewegingen, maar slaagde daar in het begin zelden in.

Bayer brak zelfs vaak door op de flanken, vooral op rechts via Jeremie Frimpong, maar de bezetting van het strafschopgebied was meestal onvoldoende. Toch leek de gelijkmaker in de maak toen een voorzet van Frimpong bijna door het hele strafschopgebied werd weggewerkt en Wirtz met een indraaiend schot onder de lat trof (45.+1). Een droomdoelpunt

- die niet telde omdat Victor Boniface buitenspel had gestaan

telde niet. De druk was toegenomen en BVB was nu blij dat het ongeschonden de rust in kon gaan. Nog een minpuntje: Dortmund had sinds de openingstreffer geen gevaarlijke tegenaanval meer gescoord. En bij de eerste kort na rust liet Jamie Bynoe-Gittens zich onderuit lopen door Odilon Kossounou (51').

Verdedigend zagen de bezoekers er na rust net zo solide uit als in het eerste half uur. En Hummels werd steeds meer de toren in de strijd. De scène in de 62e minuut, toen hij in de allerlaatste seconde een schot van de Argentijnse wereldkampioen Exequiel Palacios blokkeerde, was symbolisch.

Maar dat kon niet eeuwig zo doorgaan. En Alonso bleek een gelukkige hand te hebben. De Spanjaard bracht spits Patrik Schick in, die enkele seconden later voor de gelijkmaker zorgde./sho/DP/he