Jong Ajax slaagde er maandagavond niet in de uitwedstrijd bij Jong AZ in winst om te zetten. In een gelijkopgaande wedstrijd kwam de ploeg van trainer John Heitinga met 1-0 achter. Een heerlijke kopbal van invaller Max de Waal betekende de gelijkmaker. 1-1 was ook de eindstand en daarmee was het eerste gelijkspel voor Jong Ajax in dit seizoen een feit.

Datum:19.10.2021

Auteur:AFC Ajax

Fotograaf:AFC Ajax

Tags
  • #JongAjax
Socials

Heitinga ruimde wederom een basisplaats in voor Anass Salah-Eddine. Salah-Eddine begon echter, door de terugkeer van Youri Baas, vanaf de linksbuitenpositie. Naci Ünüvar, de grote uitblinker tegen Jong FC Utrecht, startte weer op '10'.

Open wedstrijd
Beide ploegen maakten er vanaf de eerste minuut een heerlijke pot van, zonder tot grote kansen te komen. In een hoog tempo ging de bal van voet tot voet, en vooral op rechts lag voor Jong Ajax de ruimte. Ar'jany Martha kreeg regelmatig de bal toegespeeld, maar liep zich telkens stuk op de Alkmaarse verdediging.

Met name Kian Fitz-Jim strooide weer met fijne passjes, en hoewel het spel redelijk gelijk op ging, kreeg Jong Ajax meer en meer overwicht. Het combineerde nét iets makkelijker, en had via Danilo (harde poeier op de keeper) op voorsprong kunnen komen. Het doelpunt viel echter aan de andere kant: een vlijmscherpe counter belandde voor de voeten van Ernest Poku, die doelman Charlie Setford kansloos liet.

Met Donny Warmerdam voor Salah-Eddine koos Heitinga voor een tactische wijziging na rust, want Ünüvar ging weer naar zijn 'oude' linksbuitenpositie. Veel effect op het spelbeeld had het niet, want waar het in de eerste helft nog enthousiast op-en-neer ging, was in het tweede bedrijf slordigheid troef.

Martha gaf na een counter de bal nog wel op een presenteerblaadje voor Danilo, maar zijn inzet was veel te zacht om de AZ-keeper te verontrusten. Het bleek lange tijd het enige wapenfeit van Jong Ajax, dat moeite had om door de Jong AZ-defensie te combineren. De tandem Martha-Danilo werd na een uur spelen dan ook gewisseld voor Sontje Hansen en De Waal, want op links zat het potdicht: Ünüvar en Baas kwamen er maar niet doorheen.

Rode kaart Jong AZ
Een zware overtreding van Jong AZ-spits Barasi en de daarop volgende rode kaart, veranderde het spelbeeld. Jong Ajax nam gelijk het initiatief en drukte Jong AZ ver terug op eigen helft. Die instelling betaalde zich direct uit: Baas kon nu wél voorgeven en vond het voorhoofd van De Waal: 1-1. Jong Ajax rook bloed, wilde erop en erover, maar het 'kick&rush-voetbal' van het eerste uur eiste voor beide ploegen z'n tol.

Jong AZ ging op het tandvlees naar het einde. De Waal had in de absolute slotseconde nog dé 1-2 op zijn voet: zijn inzet ging maar net naast en zo eindigde een prima wedstrijd voor beide ploegen in de eerste puntendeling dit seizoen.

Jong AZ - Jong Ajax 1-1 (1-0)