Ajax O18 kon in de eerste Europese wedstrijd gelijk flink aan de bak. In Portugal stond het jonge team van trainer Dave Vos tegenover Sporting CP. Na een aarzelende eerste helft waarin Ajax snel achterkwam, ging het de tweede helft een stuk beter. Jeppe Kjaer Jensen scoorde de 1-1. Amourricho van Axel Dongen schoot Ajax na een prachtige aanval nog op 1-2, maar die goal ging vanwege buitenspel niet door.

Snel op achterstand
Het was een interessante krachtmeting, want de Ajacieden waren (en zullen dat hoogstwaarschijnlijk in de meeste wedstrijden zijn) een stukje jonger dan de opponent. In de beginfase moest Ajax echt even zoeken naar de juiste manier van spelen. Veel slordigheden leverden in de openingsminuut al een grote kans op voor de thuisploeg, maar Charlie Setford kon redding brengen. Het bleek uitstel van executie voor de Ajacieden, want in de tiende minuut was het alsnog raak: 1-0 na een van richting veranderd schot.

Aertssen
Na een half uur kwam ook Ajax voorzichtig opstomen richting het Portugese doel. Gabriel Misehouy schoot fraai in, maar vond de doelman op zijn weg. Daarna moest Oliver Aertssen redding brengen. Enkele minuten later raakte hij geblesseerd aan het hoofd, maar kon na medische zorg toch weer verder. Vlak voor rust had Ajax de beste aanval van de eerste helft, maar helaas lukte het niet die met een goal te bekronen.

Zelfvertrouwen na de 1-1
Toch kwam die gelijkmaker er. Een paar minuten na rust zette Jeppe Kjaer Jensen de Amsterdammers op 1-1. Die goal bracht het nodige zelfvertrouwen. Ajax wist beter wat er werd gevraagd tegen deze opponent en kwam beter in de wedstrijd. Het spelbeeld was veel meer gelijkopgaand dan in de eerste helft. Toen Aertssen echter de bal van dichtbij ongelukkig tegen de arm kreeg, leek Sporting weer op voorsprong te komen. Augustino joeg de bal echter vanaf de penaltystip over de goal van Setford.

Op jacht naar meer
Ajax trok in de slotfase vol ten strijde om te proberen de zege alsnog naar zich toe te trekken. Dat leek in de 82e minuut te lukken, maar de goal van Amourricho van Axel Dongen na een zeer mooie aanval, werd vanwege buitenspel afgekeurd. Kort daarvoor had ook Misehouy in kansrijke positie mis gekopt.

Sporting CP - Ajax O18 1-1 (1-0)
2. Fernandes 1-0
48. Kjaer Jensen 1-1

Ajax O18: Setford, Jermoumi, Aertssen (74. Gooijer), Milovanovic, Aning (83. Van Bohemen), Vos (65. Brandes), Misehouy, Hlynsson, Kjaer Jensen (65. Sarfo), Dall (46. Banel), Van Axel Dongen.